Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

5 načina kako smanjiti prekomjerno znojenje ljeti

Prekomjerno znojenje veliki je problem kod mnogih, a visoke temperature zadaju glavobolje i onima koji se inače malo znoje. Ova pojava prvenstveno je neugodna jer se tragovi znoja vide skoro pa po izlasku iz kuće.

Prekomjerno znojenje se javlja zbog raznih faktora poput vanjske temperature, fizičke aktivnosti, vrste odjeće, starosti, ali i zdravlja. Zapravo možemo reći da se pojavljuje kao posljedica na određene vanjske podražaje. Osim topline i fizičkih aktovnosti, tu su stres i nervoza, pretilost, hormoni, trudnoća itd. Kako bismo vam pomogli u smanjivanju ove neželjene pojave, savjetujemo vas s nekoliko trikova i savjeta. No, ako vam i dalje ništa ne pomaže i znojenje ne prestaje, potražite pomoć liječnika.

1. Antiperspirant umjesto dezodoransa

Kada se radi o prekomjernom znojenju prvu stvar koju trebate promijeniti je izbaciti iz dnevne rutine dezodorans i umjesto njega koristiti antiperspirant. Dezodoransi u sebi imaju parfeme ili neka druga antiseptička sredstva te na taj način ubijaju neugodne mirise i ostavljaju fini miris parfema na tijelu. Za razliku od dezodoransa, antiperspirant sprječava znojenje jer u sebi sadrži formule koje rade na suzbijanju lučenja znoja. Također, stručnjaci ističu kako biste antiperspirant trebali koristiti navečer prije spavanja, a ne ujutro prije izlaska iz kuće.

2. Pazite koju tkaninu stavljate na sebe

Određene tkanine jednostavno potiču znojenje pa i kod ljudi koji inače nemaju problema s time. Neka vrsta odjeće odnosno tkanine omogućit će koži da diše, dok će je druge gušiti i time izazivati znojenje. Za ljetne dane najbolje je odabirati pamuk i lan. Birajte i što svjetlije boje, posebno bijelu kako odjeća ne bi upijala sunce (kao što to radi crna boja) i kako bi se mrlje znoja što manje vidjele.

3. Izbjegavajte određenu hranu

Koliko hrana utječe na nas znamo već odavno – djeluje kao afrodizijak, čini nas sretnima, daje energiju. Ujedno djeluje i na znojenje, ali neke namirnice nemaju tako pozitivan učinak, pogotovo ljeti. Tu možemo istaknuti ljutu hranu, češnjak, čili, luk, ali i alkohol. Ako ste na poslovnom ručku ili večeri, pazite što odabirete za objed kako ne biste izazvali prekomjerno znojenje.

4. Važnost higijene

U ovoj situaciji tuširajte se ako treba i dva puta dnevno, ali mlakom ili hladnom vodom. Najbolje je koristiti antibakterijske sapune i šampone s manjim pH. Poslije kupanja dobro osušite kožu ručnikom lagano tapkajući po koži. Uz to vodite brigu o redovitom brijanju pazuha. Naime, što više i gušće dlačice, to je znojenje jače.  

5. Botoxom protiv znojenja

Jedno od popularnih i dugotrajnih načina rješavanja znojenja je botox. Botox inače umrtvljuje područje u koje se aplicira pa tako i žlijezde lojnice ispod pazuha. Sljedećih četiri do šest mjeseci trebali biste biti mirni i bez brige o znoju jer ćete izbacivati samo onoliko znoja koliko je normalno za tijelo.

Preporuka

Skip to content