Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Alergični ste na dlaku, a želite psa? Evo prijedloga hipoalergenih pasa za vas

San vam je imati psa, ali ste alergična? Borite se s kihanjem i disanjem čim dođete u kontakt sa životinjskom dlakom? Crvene i suzne oči također su jedna od pojava u blizini pasa? Međutim, znate li da zapravo niste alergična na samu dlaku već ove reakcije uzrokuje protein koji se nalazi u psećoj krvi, a psi ga izlučuju putem znoja? Kao što je svako živo biće individua, tako i psi imaju različitu količinu lučenja ovog proteina, a mi vam donosimo popis pasa koji ga ne luče.

Pudla

Najpoznatiji hipoalergeni pas je pudlica. Ujedno i spada među najinteligentnije. Pudlice najčešće pamtite s raznih natjecanja, no istina je da su pudle prvenstveno uzgojene kao lovački psi za vađenje divljači iz vode.

Osim što nećete imati zdravstvenih problema kraj pudle, jako ćete je lako trenirati, a i dobro je znati kako postoje tri veličine ove pasmine – standardna, mini i toy.

Shi Tzu

Ovaj mali, ali vrlo lojalan, privržen i pun energije pas još je jedan u nizu hipoalergenih pasmina. Iako ima dugu dlaku, ne linja se gotovo nikada. No, on ipak zahtijeva jako puno brige oko dlake te svakodnevo četkanje. Kao i kod većine pasa, dresirati ga morate početi što ranije.

Portugalski vodeni pas

Jedna od vrsta koja je postala popularna proteklih godina jer se upravo jedan pojavio na naslovnici New Yorkera kao Prvi pas. Naime, bivši predsjednik SAD-a Barack Obama njegov je ponosan vlasnik. Iako je ovo veliki pas, ne treba vas preplašiti budući da je veoma inteligentan te se lako odgaja. Ako tražite psa koji nije agresivan, ne laje i nije nervozam, odličan za djecu i aktivnosti s obitelji onda je on pravi odabir.

Basenji

Kratkodlaki, mali pas koji također skoro nikada ne laje. Čak nema niti mirisa i još bolje – sam se čisti. Baš zato je idealan pas ako tražite nezahtjevnog i mirnog psa, vrlo snalažljivog i intelignentnog. Mnogi ih uspoređuju i s mačkama jer baš poput njih znaju biti ravnodušni, mrze kišu i mokro vrijeme. No nikako ga ne preporučujemo ako ste u potrazi za psom koji će praviti društvo drugim životinjama ili djeci jer najbolje funkcioniraju sami.

Maltezer

Maltezeri su i inače popularni psi pa možda niti ne znate da spadaju u one koje mogu imati ljudi s alergijama na životinjsku dlaku. Ovog hipoalergenog psa ne treba posebno opisivati. Mali, simpatičan, živahan, zaigran, odličan za stan ili manju kuću.

Preporuka

Skip to content