BOŽIĆNA ČAROLIJA Najbolji adventski sajmovi koje morate posjetiti

94
Bled zimi
@Jošt Gantar

Prosinac i sve čari posljednjeg mjeseca u godini mnogima su najljepši dio godine. Do Božića se već križaju dani na kalendaru, uvelike se planiraju druženja i tulumi, a dani se nakon posla krate kuhanim vinom te slasnim delicijama u centru grada na adventskom sajmu. Mnogi tradicionalno osim Zagreba, posjećuju i brojne druge adventske sajmove u blizini Lijepe Naše, koji su svake godine sve ljepši i bogatiji. Ukoliko ste se i ove godine odlučili otići preko granice i vidjeti neko novo mjesto, izbora imate pregršt, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga.

Budimpešta

Budimpešta je svake godine sve popularnija destinacija, a do tamo vam treba svega nekoliko sati putovanja. Još jedan veliki plus je taj što je Mađarska dosta jeftina, pa ako idete na budžetu, nećete puno potrošiti. Također, sve najpopularnije znamenitosti su besplatne za vidjeti, tako da u gradu na Dunavu možete bezbrižno uživati u šetnji, isprobavati mađarske delicije poput gulaša te nikako ne smijete zaobići kušanje kuhanog vina. Definitivno će vas oduševiti arhitektura grada, a posebno na brdu u Budimu, najpopularnija Ribarska tvrđava.

Ljubljana i Bled

Vrlo blizu Zagreba, na manje od dva sata vožnje, pronaći ćete se na bajkovitom slovenskom jezeru Bledu, a nedaleko od njega i u glavnom gradu, Ljubljani. Jezero Bled je u svakom godišnjem dobu prekrasno, ali zimi ima posebnu čaroliju, baš poput Ljubljane. U Ljubljani možete isprobati i Instagram popularne slastice Harry Potter te uživati u šetnji starim dijelom grada. Predivna arhitektura Ljubljane će vas oduševiti, uključujući Zmajev most, ali i tržnica na kojoj možete kupiti sve što poželite.

Hallstatt

Jedno od najpopularnijih mjesta posljednjih godina za posjetu tijekom zimskih praznika jest austrijski Hallstatt. Sigurno smo da ste barem jednom vidjeli na društvenim mrežama ovaj prekrasan mali gradić na jezeru. Srećom, gotovo sve turističke agencije nude izlete u ovaj gradić, a vi se samo morate odlučiti za datum. Inače ovaj romantični grad koji obiluje uskim uličicama sjajan je za posjetiti sa svojom drugom polovicom. Uživat ćete u jedinstvenom spoju prirode, tradicije i arhitekture te naravno, isprobati fina jela.