Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Detaljni vodič za početnike u vrtlarenju

O vrtlarenju ima puno toga za naučiti, ali kada se radi o samim osnovama sadnje, zalijevanja, gnojenja, odabira teglice i mjesta u vrtu za biljku, postoji nekoliko glavnih smjernica kojih bi se svi trebali pridržavati. Za početak je najvažnija volja, malo surfanja internetom ili čitanja knjiga o biljkama i vrtlarenju kako biste naučili najosnovnije stvari, a potom možete nadograđivati svoje znanje i odabirati biljke koje su zahtjevnije za održavanje. No, krenimo redom.

Upoznajte klimu i tlo

Prije kupnje bilo kakvog bilja, saznajte kakvo tlo imate i kakva je klima u vašem vrtu kako biste znali s kojim uvjetima imate posla te kako ovi faktori utječu na rast bilja. Uzmite si vremena i pogledajte kako sunce utječe na vaš vrt, gdje i kada je najjače, koliko se zadržava, u koji dio padaju sjene.  

Isto tako i vrsta tla utječe na rast i širenje biljaka. Naime, ako odabere biljku i zasadite je na ‘pogrešno’ tlo, ona će se vrlo brzo osušiti. Imate li neravno tlo pa se u nekom dijelu zadržava previše vode nakon kiše? Sve to morate uzeti u obzir.

@unsplash

Razradite plan vrta i prvo postavite velike biljke

Svakako biste trebali napraviti plan kako želite da vam vrt izgleda. Za početak, razmislite gdje će biti stazica i gdje će rasti velike biljke penjačice, stabla, grmovi i koliko će mjesta zauzimati. Naime, visoke biljke se preporučuju staviti skroz u pozadinu vrta, uz ogradu ili zid kako biste dobili dubinu prostora, posebno ako imate mali prostor za uređenje.

Kada razmišljate o stazici i biljkama koje će je voditi, nemojte misliti samo na boju, odaberite biljke s mirisom, poput lavande. I naravno, za taj dio vrta birajte biljke niskog rasta.

Naučite zalijevati biljke

Zalijevati biljke i znati kako se brinuti o njima ključna je stavka ako želite imati predivan vrt. Najvažnije što trebate znati jest da ako nema dovoljno kiše koja vlaži tlo, zalijevajte biljke ili rano ujutro ili kasno navečer, ali nikako tijekom dana. Zalijevati trebate ne samo lišće već i korijenje, a male biljke će zahtijevati više vode od velikih (zalijevajte ih dva puta tjedno).

Odaberite biljke koje su jednostavne za početnike

Odaberite biljke koje su karakteristične za vaše područje jer recimo tropske zahtijevaju izrazito puno pažnje čak i kod iskusnih vrtlara. Isto tako, birajte one koje su lake za održavanje. Ako niste sigurni što biste odabrali pitajte vrtlara ili radnika u odjelu vrtlarstva u centrima, te dobro objasnite što želite, koliko prostora imate, kakvo je tlo i klima.

@unsplash

Ne očekujte transformaciju preko noći

Uređenje vrta može oduzeti dosta vremena koje ovisi o vašim obavezama, vremenskim uvjetima i sl. U jednom danu nećete stvoriti vrt o kojem sanjate, a morate biti spremni i na to kako vam neće svaka biljka uspjeti iz prve. Ukoliko do sada niste imali iskustva u sadnji bilja u dvorištu, možda bi najbolje bilo da prije nego što krenete uređivati vrta u dvorištu, krenuti s jednostavnim biljem u lončanicama koje možete imati i u kući i vani. Kako vam biljke budu sve više uspijevale, tako si uzimajte i veće izazove. Srećom, danas postoji nevjerojatan broj emisija o vrtlarstvu i tutoriala na društvenim mrežama stoga nemojte zazirati od dodatne pomoći.

Preporuka

Skip to content