Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Istražili smo koliko često treba napraviti piling lica

Koliko često trebate napraviti piling lica jedno je od najčešćih pitanja skincare rutine. Uz razne proizvode koje možete pronaći na policama, vrlo se lako zbuniti, pogotovo kada na nekim piše da su piling gelovi ili piling čistači za svakodnevnu upotrebu. Međutim, svakodnevni piling lica ipak se ne preporučuje.

Eksfolijacijom do zdravije kože

Eksfolijacija ili piling je uklanjanje mrtvih stanica kože s lica (ili tijela) koji ujedno uklanja nepravilnosti s lica poput mrlja ili smanjuje ožiljke od akni, a ono najvažnije – dubinski čisti lice. Time omogućuje proizvodima koje nanosite da dublje uđu pod kožu što znači da aktivni sastojci bolje djeluju. Razlika prije i nakon eksfolijacije odmah je vidljiva, ali bitno je koristiti odgovarajući proizvod. Naime, upravo ovaj korak u skincare rutini odčepljuje pore kod masne i mješovite kože i regulira lučenje sebuma, a suhu i dehidriranu kožu dodatno hrani.

Mnogi kozmetičari i dermatolozi ističu kako je jednom do tri puta tjedno sasvim dovoljno eksfolirati kožu. Koliko ćete puta ovo ponavljati, ovisi o vašem tipu kože i problematici, ali i njezinom ponašanju nakon pilinga. Ako pretjerate u eksfolijaciji, možete oštetiti kožu, izazvati iritacije, pojavljivanje akni. Stručnjaci ističu kako se izrazito suha i dehidrirana koža, baš poput osjetljive najčešće eksfolirati jednom tjedno, dok masna koža dva do tri puta tjedno. Najvažnije je slušati svoju kožu i otkriti odgovarajuću skincare rutinu. Naravno, to nećete uspjeti odmah jer najbitnije je dobro upoznati svoju kožu i njezine reakcije na razne tretmane, proizvode i sastojke.

Mehanički ili kemijski piling?

Još jedan faktori koji morate uzeti u obzir pri eksfolijaciji je način – mehanički ili kemijski. Fizički pilinzi vrlo često sadrže prirodne sastojke poput različitih ekstrakata bilja te vam omogućuju mehaničko uklanjanje prljavštine i mrtve stanice s površine kože. Za razliku od njih, kemijski pilinzi koriste različite kiseline (AHA, BHA, glikolna kiselina) kako bi umjesto vas uklonili mrtve stanice lica, ostavljajući kožu nakon tretiranja zdravom, blistavom i sjajnom. Ovaj način također dosta pomaže u smanjivanju i uklanjaju bora, pigmentacijskih mrlja, ožiljaka od akni i sivog, umornog tona kože.

Za početak nikako nemojte koristiti oba pilinga. Krenite s laganim pilingom jednom tjedno dok koža ne dobije dozu tolerancije na proizvode, pogotovo kiseline. Zatim možete probati koristiti dva puta tjedno, no obavezno pratite ponašanje vaše kože i to ne samo tijekom pilinga već i u kombinaciji s ostalom skincare rutinom.

Preporuka

Skip to content