Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Koje namirnice jesti tijekom vrućina?

S dolaskom vrućih dana mogli ste primijetiti kako vam se apetit smanjio te osjećate potrebu za što laganijim i osvježavajućim jelima i namirnicama. Naime, svaka namirnica ima svoja svojstva i drugačije utječe na čovjeka, čak ovisno i o godišnjem dobu. Neke će vam teško sjesti na želudac, neke će vas zagrijati, neke će osvježiti, podići raspoloženje ili uspavati.

Birajte hranu koja osvježava

Tijekom ljetnih mjeseci za tijelo je najbolja hladna, tekuća, slatka i vlažna hrana poput mliječnih proizvoda, voća, sezonskog povrća, riže i sl. Recimo, sok od aloe vere s raznim voćnim dodacima izvrstan je protiv žeđi, a i rashlađuje organizam. S obzirom na to da je ljeti voće i povrće najšarenije i najzdravije, jedite trešnje, lubenice, dinje, marelice, grožđe, svo voće koje će vas ohladiti i utažiti žeđ, a pogotovo ako je domaće. Suprotno tome izbjegavajte onu hranu s puno soli, začina, masti kako ne bi djelovala nelagodno za vaš želudac i tijelo (prekomjerno znojenje).

Domaći mliječni proizvodi odlični su za ljeto, kao i razne žitarice poput ječma i kako smo već spomenuli, riže. Povrće savršeno paše gotovo svaki dan kao prilog umjesto tjestenine ili krumpira pa napravite salatu sa svježim krastavcima, paprikama, cherry rajčicama, kukuruzom itd.

Pijte dooljno vode!

Tekućine unosite više nego inače zbog visokih temperatura kako vam ne bi bilo slabo. Uvijek imajte bocu vode sa sobom kada izlazite iz kuće. Također, vrlo osvježavajuća je voda s limunom, đumbirom ili narančom, a možete se zasladiti i domaćim voćnim sokovima.

Preporuka

Skip to content