Krema za sunčanje za lice 101: sve što trebate znati o SPF-u

71

Vjerujemo kako vam je već dosadilo slušati od skincare znalaca kako je SPF najvažniji korak i najbitnija krema u cijelo njezi lica. Je li to doista istina? Koliko treba kreme na lice nanositi i što uopće znače SPF 15, 30 ili 50? Odgovore na sva vaša pitanja donosimo u nastavku teksta.

Ako svakodnevno nanosite na lice kremu za sunčanje, to je jedan od najboljih poteza u životu koje možete učiniti za svoju kožu. Naime, korištenjem SPF-a pomažete u sprječavanju znakova preranog starenja, nastanka bora, nastanka pigmentacijskih mrlja od sunca, promjena tena kože, ali i najbitnije – uvelike smanjuje mogućnost razvoja raka kože.

Što je SPF i što to znači?

Izraz SPF znači ‘faktor zaštite od sunca’ i odnosi se na to koliko je dugo potrebno sunčevim UV zrakama da utječu na vašu kožu nakon nanošenja proizvoda, u odnosu na to koliko vam dugo treba da izgorite bez kreme za sunčanje na licu. Dakle, ako nanosite SPF 15, to znači da će vam trebati 15 puta duže da dobijete crvenilo ili opekline, ako nosite SPF 30, to znači da će vam trebati 30 puta duže da dobijete opekline. 

Koja je SPF razina najbolja?

Ako vam je svejedno koju kremu sa zaštitnim faktorom kupujete, zastanite i malo bolje razmislite. Ono što trebate prije svega znati jest koju razinu zaštite kada koristiti:

SPF 15: ako ne planirate biti dugo vani i očekujete malo izlaganje suncu

SPF 30: ako ćete biti duže vani te imate normalnu kožu. Ova razina je prikladna za svu djecu stariju od šest mjeseci, posebno tijekom aktivnosti na otvorenom

SPF 50: ako ima svijetlu i vrlo svijetlu put koja jako lako pocrveni, povećan rizik ili imate kožne bolesti, ako imate pjegice i madeže…

Kategorije SPF krema

Iako postoje pravila koliko dugo bi vas SPF trebao štititi, bitno je znati da ga trebate ponovno nanositi na lice tijekom dužeg boravka vani, svaka dva sata, dok u hladu svaka četiri sata. Osim toga, baš poput običnih krema za lice koje kupujete po tipu kože i problematici, tako i SPF se dodatno dijeli na tipove kože (za masnu, suhu, normalnu) i problematiku (akne, crvenilo, osjetljivost…). Kada sve to uzmete u obzir, odaberite kremu koja najbolje odgovara vašoj koži.

U obzir uzmite i vrstu krema:

Mineralne kreme za sunčanje: aktivni sastojci ove vrste krema za sunčanje su titanov dioksid i cink oksid. Često se preporučuju osobama s osjetljivom kožom.

Kemijska sredstva za zaštitu od sunca: djeluju tako da upijaju sunčeve zrake i oslobađaju ih. Manje je vjerojatno da će oni ostaviti bijeli trag kreme.

Hibridne kreme za sunčanje: sadrže kemijske i mineralne aktivne sastojke koji vas štite od sunčevih zraka.

Kao što smo spomenuli gore, SPF se odabire na temelju tipova kože i problematike jer recimo masnom tipu kože neće odgovarati gusta krema već fluid.

Stoga, donosimo vam podjelu na različite teksture:

Losioni i kreme: nanose se kao hidratantna krema ili losion za tijelo. Često ostavljaju kremasti i hidratizirani osjećaj.

Sprej za zaštitu od sunca: ovaj tip se raspršuje na kožu, što ga čini popularnom opcijom za teško dostupna područja. Pravilna primjena je ključna — pobrinite se da ga raspršite unutar nekoliko centimetara od svoje kože, a zatim ga temeljito utrljajte. Kao alternativu, možete raspršiti proizvod na ruke i zatim nanijeti.

Stick kreme za sunčanje: sticks su izvrstan izbor za manja područja koja trebaju puno zaštite, poput nosa, obraza i vlasišta.

Kreme za sunčanje u prahu: kreme za sunčanje u prahu idealne su za popravke u pokretu, pogotovo ako već imate šminku na licu.

Koliko kreme za sunčanje trebate koristiti na licu?

Znati koliko SPF kreme za sunčanje treba koristiti na licu ključni je korak u potrazi za zaštitom vaše kože od izlaganja suncu. Nažalost, većina ne nanosi niti približno koliko je potrebno, a u većini slučajeva je to samo 25 do 50 posto onoga što bi trebali nanositi. Naime, kako biste adekvatno prekrili površinu lica i vrata, optimalno proizvoda je oko pola žličice za lice i vrat.

Trebate li unutra nositi kremu za sunčanje?

Ako ste unutra, u kući, ne treba vam krema za sunčanje. Međutim, ako planirate biti vani i u hladu, svakako biste trebali nanijeti SPF. U hladu, pod suncobranom, u automobilu jer sunčeve UV zrake mogu prodrijeti na sva mjesta.

Kako i koliko često treba nanositi kremu za sunčanje na lice?

Ako izlazite iz stana odmah ujutro, na posao, kremu za sunčanje nanosite kao posljednji korak u skincare rutini, prije šminke. Prije nanošenja make up-a nemojte zaboraviti kako biste trebali pričekati nekoliko minuta da se kreme upiju u kožu.