Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Legendarni Orient Express vraća se u Hrvatsku

orient express

Legendarni vlak ponovno će oživjeti kao luksuzna usluga od Rima do Istanbula, vozeći kroz slikovitu Italiju prije nego što krene za Split. Najpoznatiji vlak u povijesti željeznice, Orient Express, vraća se u Hrvatsku 2023. godine.

U zajedničkom pothvatu između francuske ugostiteljske grupe Accor, talijanske tvrtke za nekretnine Arsenale i FS Talijanske državne željeznice, vrhunska će usluga proći kroz Italiju prije nego što krene na sjeverozapad u Pariz ili na jugoistok u Split i potom u Istanbul. Namjenski željeznički hotel, Minerva, bit će otvoren u Rimu 2024.

Inače, izvorni Orient Express prvi put je krenuo iz Pariza 1882., a zatim je počeo ići iz Beča za Carigrad 1885. Prvi izravni vlak iz francuske prijestolnice u Tursku vozio je 1889. godine.

Hrvatska je odigrala ključnu ulogu u stvaranju ove željezničke legende. Nakon Prvog svjetskog rata i izgradnje tunela Simplon između Švicarske i Italije, Orient Express je krenuo južnom rutom kroz Zagreb i Slavoniju. To je dovelo do otvaranja hotela Esplanade 1925. godine, koji se i danas nalazi uz zagrebački Glavni kolodvor, a inspiriralo je spisateljicu krimića Agathu Christie da u vlak ukrca jednog od svojih slavnih lutalica. Radnja se odvija između Vinkovaca i Slavonskog Broda kada putnike jedne zime zamete snijeg.

Snimljeno jei nekoliko filmskih verzija Ubojstva u Orient Expressu, a posljednju je režirao Kenneth Branagh s Johnnyjem Deppom, Penélope Cruz, Judi Dench i Willemom Dafoeom u glavnim ulogama.

Uvodeći novo doba europskih željeznica, nekoliko vrhunskih noćnih vlakova ponovno je uvedeno posljednjih godina dok putnici napuštaju zračne luke radi sporijeg, ekološki prihvatljivijeg načina dolaska od A do B do C.

Nazvana La Dolce Vita, i ne treba je brkati s Venice Simplon uslugom između Londona i Italije, nova slikovita usluga sadržavat će 12 kabina, 19 apartmana i onaj najvažniji element, restoran. Za više detalja pogledajte Orient Express.

Preporuka

Skip to content