Ljeto je savršeno za smoothie!

82
@unsplash

Smoothie napitak ne samo da je savršen za ljetne dane kada liniju održavate više nego ikada, već je odličan za ljetno osvježenje. S obzirom na to kako ljeti imate manje teka zbog vrućina, smoothie može biti savršen doručak ili međuobrok. Ako trenirate, onda je ovo napitak koji je odavno sastavni dio vaše prehrane.

Najbolji napitak za početak dana

Smoothie se preporučuje piti ujutro na prazan želudac, a ako ga konzumirate tijekom dana, pričekajte minimalno sat vremenanakon obroka. Naime, kuhana hrana se duže probavlja od sirovog voća i povrća, stoga može doći do nadutosti i problema s probavom ako ne pustite hrani da se probavi.

Ono što mnogi ne znaju i često kombiniraju voće i povrće koje vole ili im odgovara kombinacija okusa, jest da se i u smoothie treba kombinirati pravilna kombinacija namirnica. Tako se voće dijeli na kiselo, polu-kiselo i slatko, te na melone što su dinje, lubenice i sl. Recimo, meloni su puni vode i upravo nam zato pašu za vrijeme ljetnih vrućina, ali ako se kombiniraju s drugim voćem dovode do napuhavanja i bolova u trbuhu. Stoga, ovo voće bi bilo najbolje jesti samo.

@unsplash

Kiselo voće je naravno limun, naranča, kivi, šipaka, grejp, jagoda, ananas. Ono se brzo probavlja i ne radi probleme s probavom, baš suprotno, potiču je. Polu-kiselo voće su jabuke, breskve, kruške, marelice, mango, bobičasto voće i za njegovu probavu je potrebno oko 40 minuta. Slatko voće podrazumijeva banane, datulje, smokve, grožđe, suho voće i itd. Za njega je potrebno puno više vremena za probavu jer u sebi sadrže veću količinu šećera.

Kako kombinirati voće?

  • Kiselo voće s polu-kiselim
  • Slatko s polu-kiselim
  • NE kombinirati slatko i kiselo

Budite kreativni

Osim što možete kombinirati voće koje volite, u smoothie napitke dodajte grčki jogurt, žitarice, sjemenke, proteine, med, maslac od kikirikija, kakao, okus vanilije, cimet, orašaste plodove, kokosovo mlijeko. Kao što i sami znate, kombinacije namirnica i okusa su mnogobrojne, čak i za one koji nisu veliki obožavatelji ovog napitka.

Sve što vam je potrebno jest malo edukacije o hrani – koja namirnica se za što preporučuje (detox, protiv celulita, kao suplemente u stvaranju mase…) i mašte. No ako nemate toliko vremena u slaganju zdravog smoothieja, pregršt recepata možete pronaći u brojnim kuharicama i food blogovima.