Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Mini vodič za ‘capsule’ garderobu

Neovisno o vašem stilu ili godinama, postoje određeni odjevni komadi koje svaka žena treba imati u svom ormaru. Klasične kombinacije stoje apsolutno svima, imali 20 godina ili 60. To su odjevni predmeti koji nikada neće izaći iz mode, a ujedno ćete ih uvijek moći i kombinirati. Upravo takav način odjevanja se naziva ‘capsule’ graderoba. Naime, cilj je imati odjevnu kombinaciju koja je prikladna za svaku priliku, ali bez posjedovanja previše odjeće.

Ovaj termin prvi put se pojavio 1940-ih kada su male kolekcije odjevnih predmeta dizajnirane kako bi se nosile usklađene u boji i modelu. Zatim je Susie Faux, vlasnica londonskog butika Wardrobe, oživjela taj termin 1970-ih. Prema Fauxu, ‘capsule’ garderoba je kolekcija nekoliko bitnih odjevnih predmeta koji ne izlaze iz mode, kao što su suknje, hlače i kaputi, koji se zatim mogu dopuniti sezonskim komadima. Potom je američka dizajnerica Donna Karan ponovno popularizirala ideju kada je 1985. izdala utjecajnu capsule collection pod nazivom 7 Easy Pieces, od sedam izmjenjivih komada odjeće.

Koji komadi odjeće pripadaju u ‘capsule’ garderobu?

Nakon što odaberete shemu boja u koju se obično uključuje jedna ili dvije osnovne koje idu uz sve ostale, poput crne, bijele, smeđe, sive ili mornarske, vrijeme je za biranje odjeće. Odjeća poput hlača, kaputa i torbica kupuju se u nijansama vaših osnovnih odabranih boja kako bi se uklapalo u sve ostalo. Nakon odabira glavnih boja, odlučite se za druge dvije boje koje su inače svjetlije od osnovnih, ali se međusobno usklađene. U tim bojama kupit ćete majice, topiće, haljine i modne dodatke.

Pri odabiru odjeće, na umu morate imati ne samo vaš ukus već i vaš oblik tijela. Svu odjeću najbolje što možete prilagodite svom tijelu kako bi vam laskala. Osim toga, odaberite nijanse sukladno vašem tonu kože.

I muškarci se moraju voditi ovim načinom odabira odjeće

Primjeri odjeće za žene: oversized kaput s remenom, skinny jeans, bijela majica i bijela košulja, crni sako, crna haljina, hlače na crtu, pulover, haljina s uzorkom cvijeća, clutch torbica, sunčane naočale, slaonke, tenisice, obične ravne cipele.

Primjeri odjeće za muškarce: odijelo, traperice, kaput, majica, pulover, sako, sat, sunčane naočale, vuneni džemper, casual cipele, svečane cipele.

Preporuka

Skip to content