Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Namirnice koje ne smijete konzumirati nakon tjelovježbe

fitness

Kada vježbate, tijelu želite osigurati optimalnu opskrbu hranom, zar ne? Ako ulažete fizički trud, želite vidjeti i rezultate. Nažalost, jedna od najvećih pogrešaka je ono što se događa nakon treninga. Ispravna prehrana može opskrbiti tijelo, smanjiti upale, brže ga regenerirati, međutim, većina griješi pri unosu namirnica nakon treninga.

Samo proteini

Da, proteine je zaista važno unositi u tijelo i konzumirati nakon treninga zbog njihove uloge u sintezi i obnovi mišićnih proteina, međutim postoji problem ako se hranite samo proteinima nakon treninga, pogotovo samo proteinskim shakeovima.

Naime, ako se vaš obrok temelji na samo unosu proteina u tijelo, vjerojatno nećete imati dovoljno energije za trening. Drugi problem s čistim proteinskim obrokom ili međuobrokom nakon vježbanja je nedostatak ugljikohidrata. Tijekom vježbanja trošite zalihe glikogena kao primarni izvor goriva. Te zalihe glikogena tada je potrebno nadoknaditi kako bi se optimizirao oporavak i pripremio za sljedeći trening. Ugljikohidrati uneseni hranom pretvaraju se u glikogen u tijelu, tako da su neophodni za nadoknadu glikogena. Ovo je posebno važno ako radite vježbe izdržljivosti kao što su trčanje ili timski sport ili intervalni trening visokog intenziteta.

@unsplash

Nema dovoljno proteina

S druge strane, također ne želite jesti obrok ili međuobrok s minimalnom količinom proteina. Ovo je posebno važno za one koji vježbaju ujutro i koriste doručak kao obrok za oporavak. Budući da doručak obično ima manje proteina za većinu ljudi nego recimo večera ili ručak, može biti lako ne konzumirati dovoljno proteina. Neki primjeri mogu biti kaša s bademovim mlijekom i voćem, ili maslac od kikirikija na tostu.

Alkohol

Alkohol negativno utječe na oporavak i prilagodbu nakon vježbanja. Kako je alkohol upalni, on dodatno povećava razine upale u tijelu i pridonosi dehidraciji. Ovo je relevantnije za kasnopopodnevne i večernje trenere ili one koji vježbaju ili se bave sportom vikendom, nakon čega može uslijediti hladna piva ili vino.

Dolazak kući nakon vježbanja u teretani i uživanje u pivu ili čaši vina uz večeru može se činiti bezopasnim, ali to je nešto što ne preporučujemo nakon vježbanja. Ako se vikendom bavite sportom, također je najbolje izbjegavati slavlje s više pića te večeri. Zapamtite da je oporavak 24-satni proces, a ne samo jednosatan odmor nakon vježbanja. Dakle, ono što jedete neposredno nakon vježbanja i u 24 sata koja slijede utjecat će na vaš oporavak.

Visoko prerađena hrana

Visoko prerađena hrana poput čipsa, čokolade, keksa i pržene hrane nije idealna za konzumaciju nakon vježbanja. Tjelovježba je upalni proces pa dodavanje hrane koja također potiče upale neće pomoći u borbi protiv upale izazvane tjelovježbom.

Ništa

Ovo očito nije hrana, ali ipak je važna poruka. Bitno je uključiti obrok ili međuobrok, idealno unutar sat vremena nakon završetka treninga kako biste pospješili oporavak. Ovo također pomaže u smanjenju svih gastrointestinalnih simptoma izazvanih vježbanjem kao što je mučnina i pomaže u smanjenju razine upale u tijelu. I ne, kava nakon treninga ne računa se kao obrok za oporavak.

Preporuka

Skip to content