Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

ODNOSI NA RADNOM MJESTU Kako riješiti sukob?

Sukobi među ljudima nisu rijetkost, a svima se događaju gotovo na svakodnevnoj bazi – od sukoba s partnerom, djecom, roditeljima, prijateljima pa sve do sukoba s kolegama na poslu. Sukob s bliskim ljudima najčešće ćete rješiti i posljedice najčešće neće ostati, ali kada se radi o sukobu na poslu, to je već druga priča. Naime, takva vrsta sukoba izaziva izrazito veliki stupanj frustracije, boli, nelagode, ljutnje, tuge, razočaranja. S radnim kolegama provedete više vremena nego ponekad s obitelji i prijateljima stoga uopće ne čudi što može izazvati takve osjećaje. Također, s obzirom na to da smo svi različite individue te gledamo drugačije na iste probleme, neslaganja će se sigurno dogoditi.

Dakle, sukobi su neizbježan dio života, a kada se dogode, trebali bi se riješiti na razuman način kako bi se poboljšao odnos s kojom je do sukoba došlo (i naravno, spriječilo buduće sukobe).

Potražite izvor sukoba

Prvi korak u rješavanju bilo kakvog sukoba jest pronaći njegov izvor. Definiranje uzroka sukoba omogućit će vam da shvatite kako je i zašto uopće došlo do njega. Kako biste do toga došli, potrebno je razgovarati o potrebama koje nisu zadovoljene s obje strane. U traženju izvora sukoba i razgovoru s kolegom, argumenti moraju biti jasni i međuosobno morate imati razumijevanje. Potrudite se (oboje) da dobijete što više informacija sa svake strane. Dok god ne postignete cilj, postavljate si pitanja i doći ćete do rezultata.  

@unsplash

Pronađite sigurno i privatno mjesto za razgovor

Mnogi često ne znaju kako mirnim putem rješavati problem, a kako biste to i mogli, morate raditi na sebi. Ako se pitate kako uopće započeti razgovor s kolegom ili kolegicom s kojom je došlo do sukoba, najbolje je voditi takav razgovor na neutralnom terenu. Pronađite sigurno mjesto, odite u kafić, na ručak, potrudite se da ste u opuštenoj atmosferi jer će vam tada biti lakše komunicirati. Ne birajte ured niti mjesto u njegovoj blizini.

Aktivno slušajte i pustite da svatko kaže svoje mišljenje

Nakon što odaberete sigurno i privatno mjesta, oboje iznesite svoje stavove i percepcije s argumentima vezano za problem. Nemojte prekidati sugovornika, budite pozitivni i nemojte imati negativan i agresivni pristup. Ako je potrebno, postavite osnovna pravila razgovora. To će vam uvelike pomoći u rješavanju sukoba.

Odredite načine za postizanje zajedničkog cilja

Kada se radi o procesu sukoba, morate imati zajednički cilj, a to je rješavanje problema i garantiranje da se on ne ponovi. Nakon razgovora, dobrog promišljanja o svemu što ste iskomunicirali (najbolje je da prespavate prije nego donesete zaključak), dogovorite se kako ćete u budućnosti komunicirati, raditi i ponašati se jedno prema drugome kako ne bi opet došlo do sukoba što može naštetiti i vašem položaju u firmi.

Ocijenite kako se situacija razvija i odlučite o preventivnim strategijama za budućnost

Nikada ne pretpostavljajte da je problem riješen. Učinkovita komunikacija trebala bi dominirati u poslovnom okruženju. Ono što možete napraviti jest pratiti problem i razvoj situacije odnosno pratiti hoće li se sukob ponovno pojaviti. Ukoliko opet dođe do sukoba, budite transparentni prema nadređenima i upozorite ih na problem te potražite pomoć u rješavanju sukoba.

Preporuka

Skip to content