Što kada ‘pregorimo’ na radnom mjestu?

59
burnout
@unsplash

Dugotrajno izlaganje stresu izaziva mnogobrojne posljedice, a ovisno o vašem nošenju sa stresom, mogu se manifestirati kao fizički problemi ili psihički (ili oboje). Burnout je jedan od češćih termina koji se koristi posljednjih godina, a označava niz složenih fizičkih i psihičkih procesa koji dovode do emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti zbog dugotrajne izloženosti stresa.

Niste sami

Možda ste pomislili kako samo vi osjećate navalu emocija, iscrpljenost, bezvoljnost, neučinkovitost obavljanja i posla i svakodnevnih obaveza, povlačenje u sebe iako ste ekstrovert, jer ste previše izloženi stresom na radnom mjestu. Iznenadili biste se koliko ljudi dijeli s vama ove emocije. Sagorijevanje na radnom mjestu još do prije nekoliko godina smatralo se više tabu temom i ‘pretjerivanjem’ nego što se shvaćalo ozbiljno. Danas više ne živimo u vremenima gdje na jednom radnom mjestu radimo od kada započnemo karijeru do mirovine. Mijenjanje poslova i kod nas jednako je postalo normalno kao i na zapadu. Neodgovaranje radne okoline, nedovoljna plaća s obzirom na obaveze i odgovornosti, mobbing, razlozi su za promijeniti posao.

Osvještavanjem sebe, svojih prava, postavljanjem granica na poslu, stavljanjem sebe na prvo mjesto uvelike su doprinijele. izmeđuostalog, društvene mreže. Tu se posebno ističe Tik Tok jer su na ovoj platformi mnogi izašli sa svojim neugodnim i toksičnim iskustvima s radnog mjesta što je mnogima otvorilo oči da situacije koje im se događaju na poslu nisu u redu. Djelomično je i to dalo vjetar u leđa mnogima da daju otkaz i okrenu svoj život za 180.

Pandemija i potresi dodatno su osvijestili ljude o tome što je važno u životu – mučiti se na poslu kojeg ne volite te se konstantno boriti sa zdravstvenim problemima i stresom koji se također preslikava na vaš privatni život, partnera, djecu i prijatelje ili otići iz takve okoline.

Prvo vi pa onda sve ostalo

Nakon odlaska iz nezdravog okruženja trebat će vam neko vrijeme da se odmorite i vratite na stare postavke. Iscrpljenost, spavanje većinu vremena, ležanje i nedruštvenost znakovi su burnouta koji će s vremenom prestati. Zaista je važno odmoriti se. Ako se k tome još okrenite zdravom načinu života – zdravoj prehrani, tjelovježbi, meditaciji ili jogi, hodanju i provođenju vremena na svježem zraku, uvidjet ćete koliko vam se zdravlje (i psihičko i fizičko) poboljšava.

Priuštite si masažu, wellness, vikend putovanje ili duži godišnji odmor, a kada napunite baterije krenite u potragu za poslom. I ne zaboravite, povucite granice između privatnog i poslovnog, naučite reći ne, nemojte svima ugađati jer svi ti ne ugađaju niti vama i znajte koliko vrijedite.