Kolačiće koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Nastavkom posjećivanja ove stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Vječno pitanje – koja je razlika između seruma i kreme?

krema za lice

Ako je pandemija donijela nešto dobro, to je zasigurno briga o našoj koži. Skincare se popularizirao već prije nekoliko godina, ali tijekom lockdowna i rada od kuće, mnogi su otkrili da u njezi kože postoji puno više proizvoda od mlijeka za lice, kreme i UV zaštite. Društvene mreže gore od skincare tutoriala. Sve influencerice, poznate i one manje znane, a da ne pričamo o zaista javnim osobama, redovito izbacuju na svoje profile razne preparate koji su im najbolji, kako ih koriste itd. No, većina ipak ne zna zašto je potrebo sedam ili više koraka u večernjoj skincare rutini, a vjerujemo da ste se pitali, ako koristite kremu za hidrataciju ili protiv bora, treba li vam zaista serum? Donosimo vam objašnjenje koje će vam napokon ukloniti sve nedoumice.

Što je serum?

Serumi za lice često se još nazivaju koncentratima ili eliksirima, lagane su teksture i većinom su bazirani na vodi te se jako brzo upijaju. Nanose se na temeljito očišćeno lice svako jutro i večer, prije odabrane kreme za lice. Za jedno nanošenje potrebno je svega dvije do tri kapi, tako da se ne brinite, jedna bočica seruma zaista dugo traje čak i kada je koristite dva puta dnevno. Njihova formulacija znatno je drugačija od krema zato što u sebi imaju maksimalnu koncentraciju aktivnih sastojaka, a s obzirom na vodenastu teksturu, prodiru puno dublje u kožu za razliku od kreme za lice. Osim toga, serum u kombinaciji s kremom pojačava djelovanje sastojaka u kremi za lice.  

To je razlog zašto vam mnogi preporučuju i serum i kremu za lice jer kombinacija ta dva proizvoda daje najbolje rezultate. No i oni, baš kao i kreme, imaju različita djelovanja pa tako postoje serumi za hidrataciju, protiv bora, akni, viška sebuma, hiperpigmentacijskih mrlja i sl, ali se za razliku od kreme ne biraju po tipu kože već po problematici. Bitno je naglasiti kako ćete vrlo rijetko pronaći serum koji se nanosi samostalno, bez kreme za lice.

Što je krema za lice?

Kreme za lice su proizvodi puno gušće tekstura te stvaraju zaštitni sloj na površini kože gdje se većina proizvoda i zadržava, za razliku od seruma. Njezina glavna zadaća je hidratacija odnosno ‘zaključavanje’ vlage u koži, jačanje kožne barijere i čini kožu mekom na dodir. Kreme se prvenstveno biraju po tipu kože, pa tako postoje krema za suhu ili normalnu kožu, masnu i mješovitu.

U sebi osim formule za hidrataciju mogu imati i druge funkcije poput liftinga kože, djelovanje protiv bora, protiv hiperpigmentacijskih mrlja, za učvršćivanje tonusa itd. Kod odabira kreme, vrlo je bitno znati koji tip kože imate jer zbog svoje guste teksture bogata krema za suhu kožu neće odgovarati masnom i mješovitom tipu, upravo suprotno – još više će je više ‘začepiti’ i potaknuti prekomjerno lučenja sebuma.

S obzirom na to da u zrelim godinama tijelu nedostaje kolagena, koža će postati još više suha, zatezat će vas, jednostavno se nećete ugodno osjećati u svojoj koži. To je glavni znak da vam nedostaje hidratacije te je potrebno uz vrlo bogatu kremu za lice koristiti i serum. S druge strane, masnim tipovima također može nedostajati hidratacije iako je najveća zabluda da se masna koža prekomjerno hidratizira. Taj višak sebuma je znak dehidrirane kože. Uz kremu lagane teksture poželjno je koristiti i serum koji u sebi ima sastojke poput hijaluronske kiseline koja će dati dubinsku hidrataciju i izbalansirati lučenje sebuma.

Kupovanje proizvoda za njegu kože nije tako strašno kao što vam se možda čini, samo je bitno znati kakvu kožu imate, koju problematiku i u krajnosti, pronaći sastojke koji vam sjajno odgovaraju.

Preporuka

Skip to content